El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, van inaugurar el 23 de juliol, a la Casa de Convalescència, l’exposició «Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans». Amb aquesta exposició l’IEC posa a l’abast del públic una mostra dels materials i dels documents del seu arxiu com a contribució a l’Any Fabra. A l’acte també van assistir la consellera de Cultura, Laura Borràs; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i l’Equip de Govern de l’IEC.
Joandomènec Ros va recordar que «l’IEC va tenir Fabra com un dels membres fundadors: va ser president de la Secció Filològica i també de l’IEC. Mostrar la tasca que va dur a terme mentre va ser a l’IEC ha estat l’objectiu de l’exposició: volíem “treure Fabra de l’Arxiu”». El president de l’IEC va explicar la tasca de digitalització que s’està duent a terme «perquè des d’arreu en sigui fàcil la consulta. Fabra va fer la seva obra immensa per posar el català a l’alçària de les altres llengües del món, i ara, des de tot el món, es podrà consultar la seva obra. Hem fet feina i no ens quedarem aquí. Caminarem per enfortir, conèixer i fer que s’utilitzi la nostra llengua».
El president de la Generalitat, Quim Torra, va manfiestar que «avui estem homenatjant una de les personalitats més importants del país, com a lingüista i com a ciutadà. Pompeu Fabra representa l’esperit d’excel·lència i representa allò que aquest govern pretén impulsar: construir la bastida del nou país republicà sobre els conceptes de llibertat, cultura i talent».
L’exposició presenta documents i materials que l’Institut d’Estudis Catalans conserva, com ara una mostra de les 14.751 fitxes redactades a mà per Pompeu Fabra, destinades a l’elaboració del Diccionari general de la llengua catalana, publicat l’any 1932.
L’exposició ensenya també diversos actes en què Pompeu Fabra va representar l’IEC quan n’era el president, els indrets des d’on elaborava els materials que havien de desembocar en les seves obres i els reconeixements i homenatges que va rebre mentre va ser a l’IEC. També exhibeix les publicacions de l’època en què va ser a l’Institut i els nou volums que constitueixen les seves Obres completes (2005-2013), publicades sota la direcció de Jordi Mir i Joan Solà, amb la col·laboració de trenta especialistes i de la Universitat Pompeu Fabra i l’impuls de la Generalitat de Catalunya, i que recullen tota la seva producció en un total de deu mil pàgines impreses.
L’exposició es podrà visitar lliurement a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona) del 24 al 27 de juliol i del 20 al 31 d’agost, de 10 a 14 h; i a partir del 3 de setembre, de 10 a 19 h. Juntament amb aquesta mostra també es podrà visitar l’exposició «Pompeu Fabra. Una llengua completa», cedida per la Direcció General de Política Lingüística a l’IEC.
També dins el marc de l’Any Fabra, l’Institut d’Estudis Catalans organitzarà els dies 14, 15 i 16 de novembre el Simposi Pompeu Fabra, en què es presentaran diferents aspectes de la persona, la vida i l’obra de Fabra, i la situaran en el període polític, social i cultural que li va tocar viure.
Vídeo de l’acte
Discurs del president de l’IEC, Joandomènec Ros
Fotografies